Näin lisäät halua ja intohimoa

Suhde lähes karikolla? Hellyys ei kiinnosta? Elämä on jatkuvaa aaltoliikettä, joten solmukohdissa kannattaa luovuttamisen sijaan yrittää tukeutua kumppaniinsa. Luja luottamus ja henkinen kontakti toiseen elvyttävät myös väljähtänyttä seksielämää.

Alituinen stressi ja kiire vaikuttavat parisuhteen tilaan. Suhteen hoitamiseen ei löydy aikaa ja kumppanista tulee itsestäänselvyys, kuin pakollinen osa rutiininomaista arkea. Lopulta seksikään ei enää kiinnosta, kun ei yksinkertaisesti jaksa. Intohimoisesti alkanut suhde on jämähtänyt uomiinsa.

– Kuulostaa valitettavan tutulta kaavalta. Siksi avoimen keskustelun merkitystä ei voi ikinä korostaa liikaa, se on kaiken a ja o. Ei kumppani mikään ajatuksenlukija ole, eikä sellaista tule toiselta myöskään vaatia, sanoo pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.
Brusilan mukaan kaikki lähtee asenteesta, mutta muutos vaatii työtä molemmilta osapuolilta. Suhdetta pitää hoitaa ja saada toinen tuntemaan itsensä välitetyksi. Tämä ei ilman sanoja onnistu.

 

Tiedosta ensin omat tunteesi

– Ymmärtääksesi toista, sinun on ensin ymmärrettävä itseäsi. Tiedostamalla omat tunteesi avaat polkua myös toisen ajatusmaailmaan ja tarpeisiin. Eli puhu, puhu ja puhu. Moni hakeutuu ammattilaisen pakeille, mutta yhdessäkin olisi hyödyllistä käydä edes joskus.

Jäätynyt keskustelukontakti näkyy yleensä myös makuuhuoneen puolella. Selvittämättä jääneet ongelmat vähentävät haluja toista kohtaan, ja pahimmillaan seksi loppuu kokonaan. Seksuaalisuus kun on monen tekijän summa.

– Usein riidat jatkuvat petiin. Harva uskaltaa tai haluaa puhua seksiin liittyvistä ajatuksista ja toiveista, jos kotona muutenkin vallitsee jatkuva mykkäkoulu. Siksi on helpompaa kääntää toiselle selkänsä ja vaieta kuin ottaa härkää sarvista. Ongelmia valitettavasti oirehditaan seksin kautta, Brusila toteaa.

 

Viisas nöyrtyy edes hieman

Konfliktin keskellä moni syyttää kumppaniaan yhteisistä kriiseistä yrittäen muovata itsestään pyhimystä. Näin voi valheellisesti välttyä syyllisyyden tunteelta, mutta yhteinen polku saattaa pian tulla päätökseensä. Kumppanin solvaamisen sijaan tulee pohtia, mitä voisi itse tehdä eri tavalla.

– Jos todella haluaa tehdä muutoksen suhteeseensa, tulee hieman nöyrtyä ja katsoa peiliin. Uusia toimintatapoja kannattaa kokeilla, jotta kumppanikin voisi toimia samoin perässä.

Kun suhteeseen edes yrittää löytää uutta potkua esimerkiksi kahdenkeskisten iltahetkien tai satunnaisten hotelliöiden muodossa, voi erotiikkakin saada piristysruiskeen. Muutos ei vaadi suuria tai kalliita tekoja.

– Seksiä pitää niin sanotusti viritellä tunnelmaansa. Miehet usein luulevat, että pelkkä ehdotteleva katse riittää siihen, että nainen on valmis ja levittää jalkansa. Tällöin nainen voi tuntea itsensä alistetuksi, eikä halua seksiä enää lainkaan. Kierre on valmis, selvittää Brusila.


Erotiikka on pieniä asioita

Kun keskusteluyhteys suhteessa on avoin ja vastaanottavainen, on seksiin liittyvistä toiveista helppo vaihtaa ajatuksia ja tuntemuksia. Erotiikka lähtee pienistä, arkisista asioista: katseista, hymyistä ja toisen huomioimisesta.

– Seksi on parhaimmillaan lapsenmielistä uteliaisuutta yhdessä toisen kanssa. Jos kaipaa lisää kipinää vällyjen väliin, kannattaa hellävaraisesti, mutta päättäväisesti kokeilla omia rajojaan. Ei eroottiseen ilmapiiriin vaadita kalliita alusasuja tai Karibian reissuja, homman juju piilee minimaalisissa muutoksissa.

Mikäli intohimon esteenä ovat fyysiset tekijät, kuten erektiohäiriö, tulee kääntyä lääkärin puoleen. Pelkkä tietoisuus erektiolääkereseptin olemassaolosta voi vähentää miehen suorituspaineita.

– Henkisen paineen vähentyminen parantaa suorituskykyä. Eikä erektiolääkkeen syömisessä ole mitään hävettävää, nykyisin se on hyvin yleistä.

Pihla Hakala/Rakkaudeksi.fi