Uusin artikkeli

Tapasitko melkein täydellisen deittikumppanin

Tätä ominaisuutta ei kannata yrittää sietää

On asioita, joita voi muuttaa omassa ajattelussaan sekä kriteereissään deittikokelasta kohtaan. Joskus käy jopa niin, että ihastuksen kohde on aivan jotain muuta mitä olisi koskaan voinut kuvitella. Monet epätäydelliset piirteet tekevät monesti vastapuolesta juuri sen kiinnostavan ja karismaattisen henkilön, johon sitten rakastutaan. On asia, jota ei kannata kuitenkaan yrittää hyväksyä. Evoluutiobiologia kertoo, miksi se voi olla jopa vaarallista.

Evoluutiobiologian dosentti Markus J Rantalan mukaan seksuaalisen inhon tunne ohjaa voimakkaimmin parinvalintaamme.

– Inho estää meitä pariutumasta henkilöiden kanssa, joiden kanssa pariutumisesta on meidän lisääntymismenestyksemme kannalta haittaa. Se saa meidät välttämään henkilöitä, jotka ovat esimerkiksi sairaita, liian vanhoja tai jotka ovat liian läheistä sukua meille, hän selventää.

Dosentti Rantala sanoo, että inhon merkitystä ei juuri normaalielämässä tietoisesti ajatella, sillä inhontunteita aiheuttavat henkilöt suljetaan automaattisesti pois potentiaalisten kumppaniehdokkaiden joukosta. 

Haju voimakkain inhon esiintuoja

Rantala kertoo, että paha ominaishaju riittää viemään seksuaalisen kiinnostuksen kokonaan. Se on ainut piirre, jota ihminen ei voi kompensoida millään muulla piirteellä.

– Paha haju riittää viemään kaiken seksuaalisen kiinnostuksen. Siihen ei auta mukavuus tai rikkaus. Rikkaudella ja mukavuudella voi sen sijaan kompensoida ulkonäöllisiä puutteita, hän tarkentaa.

Ja lisää:

– Haju on parinvalintakriteerinä erityisen tärkeä, sillä se kuvastaa tarkasti henkilön terveydentilaa sekä geneettistä yhteensopivuutta. Naisilla se kertoo myös hedelmällisyydestä ja kuukautissyklin vaiheesta.

 

Heli-Maria Wiik