Uusin artikkeli

Riina pääsi huonosta suhteesta eroon

“Tein sen, mitä kukaan ei ääneen sano, aloitin puhelinvakoilun”

Riina tapasi miesystävänsä Mikon reilu kolme vuotta sitten työpaikan asiakasillassa. Hän esittäytyi Riinalle naispuolisen ystävänsä seurassa.

- Nyt kun jälkikäteen muistelen, naistuttavan käytös minua kohtaan oli jotenkin tylyä ja ehkäpä myös hivenen mustasukkaisen tuntuista. Tilaisuuden luonne ei kuitenkaan antanut epäillä, että Riina olisi ollut Mikolle muuta kuin kollega, Riina kertaa tapahtunutta.

Hänen mukaansa suhdetta häiritsi alusta asti puhelimen piilottelu. Myös Mikon työvuorot iltaisin ja viikonloppuisin saivat Riinan epäilevälle vaihteelle.

-Ajattelin ensin kovan työkiireen kuuluvan yrittäjän toimenkuvaan. Lisäksi koin, että puhelimen äänettömällä pito ja sen säilyttäminen pois näkösältä oli vastapainoa työlle ja osin myös kunnioitusta meidän yhteistä aikaamme kohtaan, hän kertoo.

Kun suhde vakiintui arjen puhelimettomuus alkoi tuntua Riinasta jo epänormaalilta, sillä Mikko kun ei koskaan tarkistanut puhelintaan tai saati sitten soittanut. Asiasta tuli myös useita riitoja.

- Mikon mielestä riidat eivät kuitenkaan kuuluneet hyvään ihmissuhteeseen ja niistä seurasi aina pieni ero – lyhyempi tai pidempi. Kolmen vuoden aikana ehdimme erota neljä kertaa, Riina tarkentaa.

Erojemme jälkeen aihe jäi aina käsittelemättömälle alueelle. - Sovintoa tehdessämme lupasimme aina pitää luottamuksen hyvänä ja kertoa heti, jos tunne toista kohtaan jollain tavalla muuttuisi, hän sanoo.

Viime kesänä Riinan kärsivällisyys loppui.

- Tein sen, mitä kukaan ei ääneen sano. Aloitin puhelinvakoilun.

Epäilyn taustalla oli taas pari venähtänyttä ylityöviikonloppua, hän kertoo.

Riina kokee, että syy hänen toiminnalleen löytyy vahvasta, ehkäpä kiistanalaisestakin tunteesta, intuitiosta.

- Vaistoni oli valitettavasti oikeassa. Tekstiviestiliikennettä oli päivittäin usean eri naisen kanssa. Mikon viesteissä korostui komentelevainen ja tiedusteleva sävy, hän kuvailee.

Riina ei jäänyt puhelimen käpälöinnistä ainakaan nimellisesti kiinni, mutta hän ei jättänyt sitä myöskään rauhaan.

- Suututti ja satutti. Tyhjensin puhelimen kaikista yhteystiedoista, mutta muutaman kuukauden päästä koko haaremin tiedot oli etsitty takaisin muistioon, hän sanoo.

Jouluna tilanne kärjistyi.

- Aattoilta oli jo kääntymässä yöksi. Odotin ja odotin. Kun Mikko vihdoin saapui – hän meni sopivasti joulusaunaan. En malttanut olla tarkistamatta hänen puhelintaan, hän kertoo.

Riina sanoo, että romanttisia viestejä oli vaihdettu kymmenen naisystävän kanssa.

- Illallisen jälkeen en enää pysynyt nahoissani, vaan tahdoin tietää mistä näissä viesteissä oli kyse. Vastaus jäi ovensuussa mumistuksi lyhyeksi”hoidan asiat omalla tavallani” - tyyppiseksi tokaisuksi, Riina kuvailee.

Riinan mukaan tilanteessa ei ollut enää vaihtoehtoja.

- Minua loukattiin ja petettiin hävyttömän julmasti. Nyt mies on historiaa ja näin kuukauden jälkeen olo tuntuu jo hieman vahvemmalta. Silti kokemus koettelee yhä päivittäin itsetuntoni, hän sanoo.

Parisuhdekouluttaja: “Ei ole kehitetty sellaista vakoilujärjestelmää, joka pitäisi poispyrkivän luonamme”

Fisher-eroryhmien (Suomalainen eroseminaari) menetelmä-  ja parisuhdekouluttaja Marianna Stolbown muistuttaa, että jokainen ihminen on rinnallamme joka päivä täysin vapaaehtoisesti.

- Ei ole kehitetty sellaista vakoilujärjestelmää, joka pitäisi poispyrkivän luonamme. Olen aina ollut Stingin vanhan viisauden kannalla: If you love somebody, set them free, hän sanoo.

Stolbown mukaan Riinan kokemuksessa  on kuitenkin kyse patologisesta valehtelijatapauksesta.  Ja se on asia erikseen.

- En voi nähdä mitään huonoa siinä, että pääsee huonosta suhteesta eroon. Jokainen arvioi itse, minkälaisen suhteen ansaitsee itselleen. Pahempi juttu on, jollei opi mitään päättyneestä vaan valitsee kerta toisensa jälkeen huonon. Mottoni kuitenkin on, että jokainen suhde on kasvattava, hän tarkentaa.

Hän toivoisi, että jokaisen olevan sellaisessa suhteessa, jossa voi kertoa peloistaan, epävarmuuksistaan ja toiveistaan avoimesti.

- Jos suhde ei sitä kestä, ei se ole terveellä pohjalla. Kaikenlainen jemmailu nakertaa pohjaa suhteelta, hän lisää.

Heli-Maria Wiik / Rakkaudeksi.fi