Uusin artikkeli

Siitä puhe mistä puute?

Hallitsetko avoimen ja suoran vuorovaikutuksen?

Vuorovaikutustaidoilla ja puheeksiottamisen taidolla on erittäin tärkeä rooli parisuhteen hyvinvoinnin kannalta. Kyse ei ole mistään jatkuvasta asioiden puhki analysoinnista tai jonkinlaisesta verbaaliakrobatiasta vaan, puheesta; arkisistakin asioista, ajatustensa, olojensa ja tunteidensa kertomisesta.
 
Teija-Liisa Ranta/Rakkaudeksi.fi
Kirjoittaja on pari- ja seksuaaliterapeutti.
 
 
Vuorovaikutus taidoissa ja niiden hyödyntämisessä on sen jakamisesta, miltä asiat tuntuvat, mitä ajatuksia ne herättävät, miten toivoisi asioiden sujuvan ja yhteisten päämäärien rakentamisesta yhdessä – myös sanoin.
 
 
Mikäli jätämme varsinkin mieltä vaivaavia asioita kertomatta, pieniä tai isoja, siitä yleensä seuraa jotain, jonka alkaa tunnistaa suhteen ilmapiirissä tai toisen kehonkielessä. Kertomatta jättämisellä lisäämme suhteessa arvailun, tulkintojen ja ajatustenluvun mystistä maailmaa, jota ei suhteessa tulisi olla lainkaan.
 
 
Osattava olla myös hiljaa
 
Kun kykenemme suoraan ja avoimeen vuorovaikutukseen kumppanimme kanssa, suhteessa on hyvä olla. Parisuhteen ei tarvitse olla jatkuvaa puheen pulinaa, vaan oleellista on oppia kertomaan ja keskustelemaan niistä asioista, jotka jollain lailla vaivaavat suhdetta.
 
Yhtä tärkeää on antaa kumppanille positiivista palautetta ja pitää ilo läsnä suhteessa. Sekin on tarpeellista ja hyvä, että toisen kanssa on hyvä olla myös hiljaa.
 
 
Tarvitseeko kaikki kertoa?
 
Kumppanimme oletetaan olevan se henkilö, jolle kerromme kaiken. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse kertoa, jollei niin halua. Selvää tulisi olla kuitenkin sen, ettei sellaisia salaisuuksia saa olla, jotka ovat uhka parisuhteelle.
 
Toisaalta, mikäli keskustelua vaativa asia liittyy parisuhteeseen, siitä tulisi puhua kumppanin kanssa, eikä muualla. Joistain asioista, parisuhteellekin tärkeistä asioista, naiset kuitenkin puhuvat toisinaan mieluummin ja helpommin ystävättärilleen. Yksi näistä asioista on parisuhteen seksielämä. 
 
Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan 34 prosenttia naisista ottaa seksin puheeksi ”tyttöjen illassa” mutta vain 16 prosenttia puhuu seksistä mennessään miehensä kanssa ulos.
Puolison kanssa puhutaan mieluummin perheestä (57 %) tai lomista (54 %).
 
 
Mistä minä pidän?
 
Jopa pareilla, joilla vuorovaikutus toimii hyvin ja erimielisyyksistäkin pystytään keskustelemaan rakentavasti, saattaa olla yksi vaikea puheenaihe, ja se on seksielämä. Seksistä puhuminen on monesti kaiken ikäisille ihmiselle yllättävänkin vaikeaa silloin, kun ruvetaan puhumaan asiasta henkilökohtaisella tasolla
 
Monilta sujuu aivan hyvin puhe seksistä yleisellä tasolla ja sanastoakin löytyy. Jonkinlainen ujous ja arkuus iskee, kun olisi aika ja tilaisuus kertoa omasta seksuaalisesta itsestään: Mistä minä pidän? Mitä minä toivon? Mitä minä ehdotan?
 
 
Vaatii opettelua
 
Seksielämästä keskusteluun liittyy sama vaikeus kuin muistakin parisuhteeseen liittyvistä asioista puhumiseen: osaanko kuunnella toista vai alanko loukkaantua, kokea syyllisyyttä ja puolustautua vai pystymmekö kuuntelemaan toinen toisiamme ja saamme keskustelun etenemään.
 
Parilla tulisi myös olla sanasto hallussa, mitä sanoja on luonteva käyttää puhuttaessa sukuelinten anatomiasta ja seksistä, kuinka selkeästi pystymme puhumaan. On eri asia kertoa kuinka toivon sinun koskettavan ”alapäähäni” kuin kertoa tarkemmin käyttäen esimerkiksi sanoja häpyhuuliini, klitorikseeni tai penikseeni – mitä sanoja kukin kokeekaan luontevaksi käyttää.
 
Toisinaan asia vaatii opettelua, jotta sanat istuvat omaan suuhun. Monet parit kehittävät ihan oman, kahdenkeskisen sanastonsa.
 
 
Ammattiauttaja voi auttaa
 
Seksistä, erityisesti sen ongelmakohdista, tulisi puhua sen ihmisen kanssa, jonka kanssa seksiä tehdään eli rakastellaan. Vertaistuki ei näissä tilanteissa ratkaise mitään, mikäli puheenaiheena on tyytymättömyys johonkin seksielämässä.
 
Toki avautuminen ystävälle voi hiukan helpottaa, mutta tilanteella on myös riski ajautua puolisoiden moittimissessioksi. Mikäli moittii seksielämää ja kumppaniaan muille, antaa sen vaikutelman kuin olisi tilanteen uhri. Suhteessa ollaan kuitenkin vapaaehtoisesti ja uhriudesta on tultava itse pois ja ratkaisu löytyy kumppanin kanssa keskustelemalla. 
 
Jos keskustelu ei tunnu onnistuvan, kannattaa kääntyä ammattiauttajan puoleen.  
Suhteen ja hyvän seksielämän eteen kannattaa tehdä parhaansa, kärsimyssuhteessa ei kannata sinnitellä.
 
 
Avointa vuorovaikutusta kannattaa opetella
 
Vaihtoehto avauduttaessa seksielämästä ystäville voi olla oman seksielämän tai kumppanin kehuminen.
 
Toisen kunnioittamiseen parisuhteessa kuuluu sopiminen siitä, mitkä asiat ovat sellaisia mitä voi ystävien kanssa jakaa ja mitkä ovat meidän intiimejä asioita, joita ei jaeta ympäriinsä.
Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan miehistä 64 prosenttia olettaa, että tyttöjen illoissa naiset puhuvat miehistään. Lähes puolet olettaa naisten juoruilevan muiden ihmisten parisuhteista.
 
Missään yhteydessä muista ihmisistä selän takana puhuminen ei ole hyvää vuorovaikutusta. Jokaisella meillä on oma elämä elelttävänä ja siitä kannattaa ottaa vastuu ja tehdä siitä niin hyvä kuin haluaa ja pystyy. Tätä varten kannattaa opetella avointa ja suoraa vuorovaikutusta.