Uusin artikkeli

Vaali parisuhdettasi lukemalla

Italialainen tutkimus kertoo, että kirjoja lukevat ihmiset ovat onnellisempia ja tyytyväisempiä elämäänsä kuin ne, jotka eivät lue. Rooman Tre-yliopiston tutkimuksessa todettiin, että kirjoja lukevien ihmisten onnellisuusluku oli 7,44. Ei-lukevilla se jäi lukuun 7.21. Tutkimuksen mediaani eli keskiluku oli 7.31.

Parisuhdetta kannattaa hoitaa siis myös lukemalla. Ihmissuhdekirjallisuus parantaa sekä kykyä ymmärtää kumppania että myös omaa käyttäytymistään ihmisuhteen erilaisissa vaiheissa. Rakkaudeksi.fi listasi parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Rannan ihmisuhteita käsittelevät kirjasuositukset.

 

Heli Pruuki, Marjo Timoria, Markku Väätäinen: Pari suhteessa - tunne itsesi uskalla rakastaa. (Otava 2013)

Perustelut: Parisuhdetta kehitettäessä ja parannettaessa on tarpeen tutkia omaa itseään ja käytöstään, koska toistahan emme voi muuttaa. Kun ymmärtää ja tuntee itseään on helpompi kohdata toinen parisuhteessa.  Tämä kirja valaisee hyvin oman historiamme vaikutuksia parisuhteeseen ja se antaa avuksi monia hyviä kysymyksiä – kysyttäväksi yksin ja yhdessä.

Sue Johnson: Suojelen sinua kaikelta - kuinka rakastaa ja tulla rakastetuksi (Hogrefe psykologinen kustannus 2015)

Perustelut: Tunnekeskeisen pariterapian kehittäjän uusi kirja auttaa ymmärtämään rakkautta nykytieteeseen pohjautuen. Lapsuuteemme liittyvä John Bowlbyn kiintymyssuhdeteorian opit ovat siirrettävissä aikuisiin kiintymyssuhteisiimme ja ovat näin ollen isossa roolissa, kun yritämme ymmärtää mitä parisuhteessa tapahtuu ja miksi. Tunteiden huomioiminen ja niistä rehellisesti puhuminen tauttaa paljastamaan itsemme toiselle ja siten kasvattaa turvallista tunneyhteyttä toiseen. Sitä me kaipaamme.

 

Maaret Kallio, Osmo Kontula: Happy End - seksuaalisesti vireät pitkät parisuhteet (WSOY 2015)

Perustelut: Tätä kirjaa en ole vielä lukenut, mutta ennakkotietoni siitä saavat suosittelemaan sitä. Kirja pohjautuu suomalaisiin onnellista pitkää ja seksuaalisesti vireää parisuhdetta elävien ihimisten kokemuksiin. Tätä kirjaa lukiessa kaikki voivat peilata asioita omaan suhteeseensa. Mitkä asiat meillä toteutuvat mitkä eivät? Sitä kautta voi löytyä polkuja kehittää omaa suhdettaan yhdessä kumppanin kanssa.

 

Anthony De Mello: Havahtuminen (Like 2001)

Perustelut: Hätkähdyttäväkin kirja oman itsensä oivaltavaan ymmärtämiseen ja löytämiseen sekä tietoisuuden ja rakkauden ymmärtämiseen. Henkilökohtaiseen kasvuuni aikoinaan vahvasti vaikuttanut kirja, johon voi uudestaan ja uudestaan palata.

 

Thomas Moore: Seksin sielu (Like2003)

Perusteluksi lainaan pienen pätkän kirjan tekstistä. " Seksi ja seksuaalisuus vievät meidät kiihkeän intohimon, aistillisen kosketuksen, jännittävien fantasioiden, useiden merkitystasojen ja herkkien tunteiden maailmaan. Seksi elävöittää mielikuvistusta fantasioin, unelmin ja muistoin. Seksillä on voimakas vaikutus sieluun silloinkin, kun se on rakkaudetonta ja tyhjää tai vain toisen ihmisen hyväksikäytttämistä, ja jopa ikävät seksuaaliset kokemukset jättävt ihmismieleen pysyvän, unohtumattoman jäljen." Tarvitsemme seksiä missä on sielu. Tämä kirja selvittää mitä se tarkoittaa.

Lue ensi viikolla erokouluttaja Marika Rosenborg kirjavinkit.

Heli-Maria Wiik