Uusin artikkeli

Sinkkuudesta tuli uusi normaali

Mistä tässä on kyse?

Sinkkuuden suosio selittyy pääosin väestörakenteen muutoksella. Lukujen taustalla piilee kuitenkin vasta lähiaikoina huomattuja suosittuja ilmiöitä. Tiesitkö, että monen perusluottamus ihmissuhteisiin on heikentynyt ja moni sinkku jopa pelkää uutta huonoa suhdetta.

Vuonna 1995 yhden hengen asuntokuntia oli Tilastokeskuksen mukaan 766 636.  Sama luku vuodelta 2013 kertoo valtaisasta muutoksesta, sinkkujen määrä on noussut lähes 1,1 miljoonaan. (1 082 996).
Myös Suomen lapsiperheistä 20.1 prosenttia on yhden vanhemman talouksia.

 
Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula on tutkinut yksinelämistä ja siihen liittyviä väestöilmiöitä. Hänen mukaansa sinkkuuden yleistymisen taustalla on neljä väestörakenteellista selkeää syytä.

1. Väestön ikärakenteen muutos
Meillä on kasvavissa määrin iäkkäitä leskinaisia. Naiset elävät aviopuolisoitaan pidempäään.

 
2. Uuussuomalaiset
Suomeen muuttaa vuosittain noin 25 000 maahanmuuttajaa. Heistä hyvin moni on yksineläjä.
 
3. Erillisuhteissa eläjät
Tilastoissa eivät näy parisuhteessa olevat erillään asujat.
 
4. Nuoruuttaan venyttävät aikuiset 
Nykyään on yhä tavallisempaa lykätä perheen perustamista yli kolmekymppiseksi. 
  
 
Tuore ilmiö nimeltä turvaton kiintymystyyli 
 
Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen tuo esiin tuoreen yhdysvaltalaisen Michiganin yliopiston seurantatutkimuksen, jonka mukaan ihmiset ovat muuttuneet välttelevämmiksi parisuhteiden solmimisessa.  
- Turvaton kiintymystyyli on lisääntynyt. Se merkitsee välttelyä ja arkuutta ihmissuhteiden luomisessa. Ihmiset näkevät toisensa huonommassa valossa kuin ennen, hän kertoo.
 
Vaarasen mukaan kiintymystyylin syntymiseen vaikuttavat lapsuuden varhaiset kokemukset.

Naisten ja miesten laumoja on vaikea lähestyä


Tutustuminen uuteen ihmiseen edellyttää uskallusta lähestyä. Sekä nainen että mies odottavat toisen tekevän ensimmäisen siirron.
 - Nykyisin naiset ja miehet liikkuvat omissa laumoissaan, joita on vaikea lähestyä, Vaaranen tarkentaa
Sinkut myös sijoittuvat eri puolille maata. Sinkkunaiset hakeutuvat kaupunkeihin.
 - Miespuolisia sinkkuja on enemmän maaseudulla. Nettideittilu tasapainottaa maantieteellisiä epäkohtia, mutta maantieteellinen läheisyys auttaa suhteiden solmimisessa ja ylläpitämisessä, Vaaranen sanoo.

Täydet yksinäiset päivät

Väestöliiton psykologi Elina Nurminen kertoo, että Väestöliitossa on  havaittu, että moni yksineläjä elää yksinelämän elämää. 
- Siinä on äärimmäisen vähän mahdollisuuksia kohdata uusia haluttavia kumppaniehdokkaita työssä, opinnoissa tai vapaa-ajalla, hän tarkentaa.

 
 
Parisuhdetta toivotaan
 
Vain neljä prosenttia sinkuista ei kaipaa parisuhdetta. Sinkku voi torjua uteliaita kyselyitä sanomalla, että hän on tyytyväinen tilanteeseensa.
- Yhteiskunnassa vallitsee ihanne yksinpärjäävästä henkilöstä. Tällöin ihminen ei uskalla osoittaa kaipaavansa rakkautta. Sinkkuuden ihannoinnista voi tulla itseään toteuttava ennuste, Nurminen sanoo.
 
Nurmisen mukaan huonosta parisuhteesta vapautunut sinkku voi nähdä myös kaikki kumppaniehdokkaat huonoina.
- Uuden huonon parisuhteen pelko voi tulla tavaksi. Kuitenkin ihminen on hyvin sosiaalinen ja seksuaalinen olento. Tähän perheellistymisviettikin perustuu, hän lisää.
 
 
Heli-Maria Wiik
 
Lähteet: Tilastokeskus, Suomen pienperheyhdistys ry