Uusin artikkeli

Halun syntymisellä on sukupuolieroja

Suomen kesä on lyhyt. Valo ja lämpö mielletään meillä myös voimakkaasti rakastumiseen, rakasteluun ja muuhun intiimiin puuhasteluun. Suomen kieleen on jopa vakiintunut termi seksihelle, joka tarkoittaa sopivaa lämpötilaa ulkoseksin harrastamiselle.

Perheklinikka Ovumian psykologi Mirka Paavilaisen mukaan vastarakastuneille keskikesä saattaakin olla aktiivista aikaa petipuuhissa, mutta varsin monet pidempään matkaa yhdessä taittaneet kärsivät haluttomuudesta, oli joulu tai juhannus. 
- Keskikesän juhlan jälkeen saammekin taas lukea iltapäivälehdistä sen seitsemäntoista vinkkiä, joiden avulla piileskelevä halu saattaa taas löytyä. Loppukesästä saamme sitten seurata erinäisiä arvioita siitä, kannattaako seksittömään suhteeseen jäädä ja voivatko avoimet suhteet toimia, kun oma kumppani ei sytytä, hän sanoo.
 

Kanadalainen halututkimus

Paavilainen viittaa seksuaalisen halun olemukseen naisten elämässä perehtyneeseen tutkijaan Rosemary Bassoniin, joka kyseenalaistaa perinteisen käsityksen seksuaalisesta halusta. 
– Perinteisesti on ajateltu, että seksuaalinen halu syntyy spontaanisti, usein jonkun sisäisen tai ulkoisen ärsykkeen voimasta, jonka jälkeen sisäinen tarve seksiin ajaa ihmisen itse toimintaan eli hakeutumaan kumppaninsa lähelle aloittelemaan aktia. Seksuaalisen suorituksen ajatellaan etenevän suoraviivaisesti psyykkisestä halusta fyysisen kiihottumisen kautta kohti orgasmia, Paavilainen tarkentaa.

Basson havaitsi, että kyseinen suoraviivainen malli kuvaa ehkä miehille tyypillistä seksuaalisen kanssakäymisen etenemistä, mutta naisten kohdalla malli ei useinkaan toimi. 
– Naiset yllättäen raportoivat usein ryhtyvänsä seksiin hyvissäkin parisuhteissa monista muista syistä kuin varsinaisen halun takia. Naisille tyypillisempää oli kuvailla seksuaalisen halun heräävän vasta toiminnan myötä, eli siis siinä vaiheessa kun on tietoisesti jo tehnyt päätöksen seksistä kumppaninsa kanssa ja ryhtynyt tuumasta toimeen. Naiset pitivät seksin kimmokkeena aiempia hyviä kokemuksia ja sitä että, että intiimin puuhastelun aloittaminen on lopulta johtanut kiihottumiseen ja nautinnolliseen kokemukseen, Paavilainen lisää.

Heli-Maria Wiik