Uusin artikkeli

Yhdyntäkipu on nuorelle naiselle ja parille iso yllätys

Älä jää yksin kivun kanssa, seksuaaliterapiassa saat tietoa ja tukea.

Kaikki oli niin hyvin. Nuoret olivat löytäneet toisensa, rakastuivat ja pari muutti yhteen. Tuore pari nautti toisistaan ja seksistä. Ei kovin kauan tämän jälkeen tilanne muuttui. Kipu tuli kylään. Se muutti nautinnolliseksi koetun seksin kipujen temmellyskentäksi. Pari oli syystä ymmällä - mistä on kysymys?

Anne Hievanen / Rakkaudeksi.fi
Kirjoittaja on seksuaaliterapeutti.

Juttelemaan voi tulla yhdessä

Nuoret kipupotilaat ja heidän kumppaninsa ovat tuttu näky seksuaaliterapiassa. Hyvä niin, nuoret tietävät palveluista ja tulevat myös rohkeasti puhumaan asioistaan. Intiimi kipu on nuorelle naiselle ja parille yllätys, jota ei osattu odottaa. Yhdessä olemisen pakka on sekaisin. Kipu tuli, mutta toivottavasti ei jäädäkseen?

Lääkäriin on syytä hakeutua aina,  jos kivut ovat hankalia ja estävät yhdynnät. Kun mukaan otetaan seksuaaliterapia, näkökulma laajenee. Mukaan vastaanotolle tulee kipua kokevan lisäksi usein myös kumppani ja siten koko parisuhde.

Kipuun linkittyy yllättävän moni asia. Yhdyntäkipu kietoo sitä kokevat melko pian kielteiseen kehään. Tuo voi tarkoittaa pelkoa, seksuaalisen toiminnan välttelyä,  ongelmia kiihottumisessa ja orgasmin saamisessa ja seksuaalinen halukin voi vähetä. Jos kehää ei katkaista, tilanne voi johtaa pahimmillaan täydelliseen seksuaalisen kanssakäymisen välttämiseen.

Seksuaaliterapiassa neuvotaan, että fyysistä kontaktia ei pidä pelätä. On hyvä olla sylikkäin, suudella, kosketella ja halailla toista. Jotta tuon voi tehdä turvallisin ja rakkaudellisin mielin, parilla pitää olla yhteinen sopimus toimintatavoista. Vaikka kipu haittaa seksuaalisuuden toteuttamista, rakkaudesta puolisoa kohtaan voi pitää kiinni ja opetella uudenlaista intimiteettiä yhdessä. Yksi tärkeistä neuvoista on se, että seksi ei tarkoita samaa kuin yhdyntä.

Onko kivussa mitään hyvää?

Vaikka ensin ei luulisi,  kivun kautta voi löytyä myös hyviä asioita. Seksuaaliterapiassa nuori nainen voi pohtia rauhassa ja ehkä ensimmäistä kertaa omaa seksuaalisuuttaan, ja määritellä sen tarvittaessa myös uudella tavalla. Samalla voi tutustua omaan itseen, tehdä sinunkaupat kehon kanssa ja löytää uusia puolia ja voimavaroja, jotka auttavat selviytymään jatkossa.

Löytö on sekin, kun oppii tuntemaan kehonsa tavan reagoida kosketukseen ja osaa kertoa kumppanille, minkälaisesta hellyydestä ja kosketuksesta pidän eniten ja missä kohtaa.

Kipuilevan kumppanin on monesti vaikea ymmärtää, onko kyse isosta vai pienestä kivusta. Joskus mieleen voi nousta sekin, onko kipu todellinen vai kuviteltu. Puolison olotilaa helpottaisi, jos nainen kuvaisi kivun voimakkuutta vaikka asteikolla 1-10. Jos kipu asettuu vaikka satunnaisestikin asteikon yläpäähän, tuo voi olla kumppanille iso uutinen.

Seksuaaliterapia on oiva paikka naiselle ja kumppanillekin kertoa luottamuksella omista tunnoistaan ja peloistaan ja saada tietoa, tukea ja ymmärrystä. Samalla kipukin voi asettua sille kuuluvaan asemaan, ilman että se haukkaa ylisuuren tilan.

Tietoa seksuaalisista kipuhäiriöstä: www.seksuaaliterveysklinikka.fi

"Kipu ja seksuaalisuus: mahdoton yhdistelmä". Hyvä nettiluento, Tarja Santalahti, seksologian johtava asiantuntija. Väestöliitto/ Perheaikaa.fi/ luennot.