Uusin artikkeli

Parisuhdekurssi – parisuhteen pelastus(ko?)

Hyvän parisuhteen tekeminen, yhdessä sen teemme, ei aina osoittaudukaan kovin helpoksi. Suhteen alun ihastumisen ja rakastumisen tunteen tasaannuttua alkaa tulla esiin niitä asioita, jotka ärsyttävät toisen käytöksessä tai joista alamme riidellä. Miten selvitään eteenpäin riippuu kummankin taustasta, mitä on mallina lapsuuden perheestä saatu, miten on aikuiseksi kasvettu tai mitä aiemmista suhteista opittu. Parhaimmillaan parisuhde on rakastava ja eheyttävä, toisinaan taas voimia vievä taistojen tanner tai puhumaton, yksinäinen autiomaa. Joskus on mielessä käynyt, että millainen ”ajokortti” parisuhteeseen tarvittaisi?

Teija-Liisa Ranta / Rakkaudeksi.fi
Kirjoittaja on parisuhde- ja seksuaaliterapeutti.

Parisuhdekursseilta saa tietoja ja taitoja suhteen sekä itsensä ymmärtämiseen, vuorovaikutus- ja tunnetaitoihin sekä läsnäoloon toisen kanssa. Siis paljon niitä hyviä asioita, joita suhteessa tarvitaan. Vaativin asia kuitenkin lienee se, että tarvitaan myös asennetta ja halua oppia ottamaan vastuuta suhteen toimivana pitämisestä, halua oppia toimivampia tapoja olla vuorovaikutuksessa ja rakastavia toinen toistaan kohtaan, samalla puolella. Vastuun ottaminen omasta käytöksestä näyttää usein olevan vaikeaa, koska olisi mukavampaa, kun tuo toinen muuttuisi. Se ei onnistu, toisen muuttaminen, hänen täytyy haluta sitä itse.

Parisuhdekurssit kurssin vuoksi eivät suhteita pelasta, ihmiset tekevät sen itse. Kurssit voivat kuitenkin olla erittäin hyvä apu ennaltaehkäisemään monia ongelmia. Niille ihmisille, joille parisuhde on aidosti tärkeä ja jotka tietoisesti haluavat tehdä suhteestaan hyvän, kurssit ovat antoisia. Parisuhteen taitoihin kannattaa perehtyä heti suhteen alussa. Kukaan kun ei ole seppä syntyessään.

Jos parisuhteen käsittely ja opettelu ryhmässä ei innnosta, voi myös käydä kaksin parisuhdeterapeutin vastaanotolla ennaltaehkäisevästi. Terapeuttia voi vaikka ajatella valmentajana, coachina, jos se tuntuu paremmalta ja madaltaa kynnystä avun hakemiseen. Ei ole mikään häpeä hakea apua jo ennen avioliittoa tai yhteenmuuttoa, jos on jo huomattu esimerkiksi joidenkin riitojen toistuvan samanlaisina tai tuntuu siltä ettei tuo toinen kuuntele tai ymmärrä minua.

Parisuhdekirjoista ja nettikursseista voi myös saada apua kun kumpikin niin haluaa. Hyvän parisuhteen eteen kannattaa tehdä tekoja ja molempien panosta vastuunotosta suhteen eteen tarvitaan. Vastuunotto läsnäolosta, vuorovaikutus- ja tunnetaidoista sekä toimivasta molemmille nautinnnollisesta seksielämästä kantavat pitkälle. Hyvällä parisuhteella on positiivisia vaikutuksia terveyteemme ja hyvinvointiimme. Tärkeä, huomionarvoinen asia on myös se, että lasten paras kasvupaikka on vanhempien hyvä, rakastava parisuhde.

Useille ihmisille elämän tärkeimmäksi asiaksi nimetyn parisuhteen ei tarvitse sujua automaattiohjauksella. Ohjausta, oppia, tietoa ja taitoja on saatavilla. Lapsuudessa kuulluista saduista on ehkä jäänyt se käsitys, että se prinssin tai prinsessan löytyminen takaa onnellisuutemme elämän loppuun asti. Löytymisestä kuitenkin vasta alkaa se yhteisen hyvän suhteen tekeminen.