Inhotaanko kumppaniasi?

Oletko rakkauden sokaisema? Vai onko lähipiirisi väärässä?

Ihannetilanteessa oma kumppani ja lähipiiri tulevat keskenään hyvin toimeen ja kaikki pitävät toisistaan. Aina näin ei kuitenkaan ole. Oletko rakkauden sokaisema ja lähipiirisi oikeassa? Mikä avuksi, kun ystävät tai perhe eivät pidä kumppanista?

 

Narsistinen besserwisser, joka tietää kaiken paremmin kuin muut. Ei välitä muista ja käyttäytyy röyhkeästi, jopa häikäilemättömästi. Ei ole kenenkään mieleen.

Jos ystävät eivät pidä kumppanistasi ja kommentoivat asiaa, kannattaa miettiä, voisiko ystävien ajatuksissa olla jotain perää.

– Ihastuminen sumentaa helposti ajatukset ja kumppanin huonoille puolille tulee usein sokeaksi. Kun ystävät hyökkäävät kumppania vastaan, tekee mieli hyökätä takaisin ja puolustaa omaa kumppaniaan, kertoo pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.

Jos taas ystävä mainitsee asiasta hyvin asiallisesti, on kyseessä mitä luultavimmin oikea, aito ystävyys.

– Kahden ihmisen väliset kemiat ovat yksilölliset, mutta siitä huolimatta ystävien kannattaa ja pitääkin ottaa asia esille, jos toisen kumppani ärsyttää.

 

Perhe on pahin

Pariterapeutin mukaan esimerkiksi uuden puolison huonot välit appivanhempiin ovat tavallisia ja kaikessa traagisuudessaan myös ongelmallisia. On yleistä, että oman lapsen kumppania ei hyväksytä, ja sen takana voi kyteä paljon selvittämättömiä, alitajuisia kateuksia tai kaunoja.

Myös sisaruksen puolison vihaaminen on arkipäivää. Tällöin olisi hyvä miettiä, miksi sisaruksen kumppania loppujen lopuksi inhoaakaan.

– Kannattaa miettiä ja muistella, onko sisaruksen kumppani oikeasti tehnyt jotain pahaa, vai onko syy omassa henkilöhistoriassa, jossa aktivoituu jotain tämän henkilön kohdalla ja hänen kanssaan elettävässä ihmissuhteessa. Rohkea asioiden pohdiskelu ja puheeksi ottaminen rakentavassa hengessä voi avata tällaisen solmun, Brusila toteaa.

Usein kehitämme välittömästi vihaamaamme henkilöä vastaan inhoreaktion ja alamme viestiä häntä kohtaan negatiivisesti. Näin suhde kriisiytyy, kun sisaruksen puoliso kokee, ettei puolison sisarus pidä hänestä.

 

Kun ystävät eivät pidä kumppanista

– Jotkut hyvät ystävyyssuhteet voi kariutua kun toinen alkaa seurustella, Brusila sanoo.

– Taustalla voi olla mustasukkaisuus, joka johtaa siihen, että ystävä haluaa tulla ystävänsä ja tämän uuden kumppanin väliin mahdollisesti yrittämällä jopa sabotoida heidän suhdettaan.

Jos ystävän asenne on näin huono, väistyy ystävyyssuhde nopeasti parisuhteen tieltä. Hyvä ystävä sen sijaan hyväksyy ystävänsä uuden kumppanin ja heidän yhteisen elämänsä. Hyvä ystävä osaa olla onnellinen toisenkin onnesta.

 

Valinnan edessä

Joskus valinta kumppanin ja lähipiirin välillä on pakko tehdä. Esimerkiksi oman äidin ja uuden kumppanin vihamielisissä väleissä tulisi muistaa, että suhde omaan äitiin on lapsen ja äidin välinen ja parisuhde kahden aikuisen välinen. Äidin on päästettävä irti lapsestaan ja annettava tämän elää omaa elämäänsä. Isoäidinkään roolissa äiti ei saisi puuttua liikaa oman lapsensa perhe-elämään.

– Omat käsittelemättömät asiat voivat kaatua syyttömän lapsen niskaan. Jokaisella meillä on kuitenkin oikeus elää omaa, itsenäistä elämää aikuisena.

Sisarusten kohdalla tilanne voi olla sama, kun puututaan liikaa toisten perhe-elämään. Tärkeää olisikin antaa toiselle lupa olla oma itsensä ja antaa tämän elää omannäköistänsä elämää.

– Elämässä pitäisi olla oman lapsen tai sisaruksen tukena, summaa Brusila.

 

Vika ei ole vihatussa

Tietoisuus siitä, että lähipiiri ei pidä kumppanista, on ahdistavaa. Sukukokoukset tuntuvat kiusallisilta tapahtumilta, joita parhaan mukaan vältellään. On raskasta miettiä, miten pitäisi olla ja käyttäytyä, kun lähipiiri asettaa vaatimuksia ja kuormittaa liittyen omaan parisuhteeseen.

– Kun ristiriitatilanteita tulee, aiheuttavat ne vihatun kumppanin löytäneelle puolisolle syyllisyyttä, häpeää ja kelpaamattomuuden tunteita. Silloin kannattaa lähteä keskustelemaan asiasta ammattiauttajan kanssa, jotta oma mielenterveys säilyisi, pariterapeutti kehottaa.

Vihatun osalta tilanne on toisenlainen. Hänen pitää nähdä itsensä hyväksyttävänä ja arvostettavana, mutta ymmärtää myös vihaajien taustaa. Tilannetta ei kannata ottaa liian henkilökohtaisesti, sillä vihaaminen kertoo enemmänkin vihaajasta itsestään, kuin vihan kohteesta.

Niina Heikkinen/Rakkaudeksi.fi