Seksiä rahalla

Voiko maksullinen seksi tuntua hyvältä ja antaa nautintoa?

Syvällisen suhteen korvikkeeksi maksullisesta seksistä ei ole. Maksullinen seksi voi kuitenkin tuntua hyvältä ja antaa nautintoa. Ratkaisua parisuhdevaikeuksiin ei maksullisesta seksistä löydy, päinvastoin se saattaa aiheuttaa näitä vaikeuksia lisää ja erottaa paria entisestään.

Seksiä on käytetty vaihdon välineenä kautta historian. Prostituoitu oli yleinen ammatti jo antiikin Kreikassa ja prostituutiolla on pitkä historia myös Suomessa. Sosiologi, tutkija Anna Kontula on arvioinut Suomessa nykyisin toimivien seksityöläisten määräksi jopa 8 000, mutta tähän lukuun kuuluvat myös muutaman kerran työtä kokeilevat. Varmuudella heidän määräänsä ei tiedä kukaan.

Sosiologi Kontulan vuonna 2008 tarkistettu väitöskirja käsitteli prostituutiota Suomessa. Tämän väitöstutkimuksen mukaan moni prostituoitu tekee työtään vapaasta tahdostaan ja tavallisin kimmoke työn aloittamiseen on raha. Seksin myyminen on useimmille välikausityö, joka kestää muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen.

 

Osalle ainoa keino saada seksiä

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Aune Karhumäki toteaa, ettei hänen eteensä vielä ole osunut sellaista terapia-asiakasta, jolle hän olisi suositellut maksullista seksiä.

– Mutta terapeuttina ymmärrän niitä henkilöitä, jotka seksin ostamiseen päätyvät. Tietyille erityisryhmiin kuuluville henkilöille se voi jopa olla ainoa hyväksi koettu keino saada seksiä ja kokea seksuaalista nautintoa, toteaa Karhumäki.

Maksullinen seksi voi toki tuottaa orgasmin, mutta syvällisestä ihmissuhteen korvikkeeksi maksullisesta seksistä ei ole. Terapeutti muistuttaa, että ratkaisua seksuaalielämän, saati parisuhteen, vaikeuksiin maksullisesta seksistä ei pääsääntöisesti löydy.

– Tosin voihan seksin ostamisessa olla kyse vaikka siitä, että se on keino irtaantua tuhoisasta parisuhteesta, Karhumäki huomauttaa.

 

Miesten juttu?

Maksullinen seksi mielletään usein miesten jutuksi. Vilkaisu internetin tarjontaan vahvistaa tätä käsitystä. Myös tutkimustiedon valossa miehet pitävät seksin ostamista hyväksytympänä kuin naiset. Finsex-tutkimuksessa 2007 miehistä 54 piti seksuaalisten palvelujen myyntiä hyväksyttävänä ajatuksena.

Naisista maksullista seksiä piti hyväksyttävänä 17 prosenttia. Yhteiskunnan valvonnassa ole ilotaloja kannatti 49 prosenttia miehistä ja 21 prosenttia naisista.

Kertooko miesten hyväksyvämpi asenne ylipäätään sukupuolien välisistä eroista?
– Naisilla saattaa olla sellainen virheellinen käsitys, että seksin motiivina miehellä on vain tarve tyhjentyä. Niin miehillä kuin naisilla maksullisen seksin käyttämiseen liittyy yleensä tarve tuntea itsensä halutuksi, vastaa terapeutti.

 

Mieltymyksiä maksullisessa seurassa

Yksinäisyys ja läheisyyden kaipuu sekä itsensä naiseksi tai mieheksi tuntemisen kaipuu ovat yleisimmät maksullisen seksin ostosyyt.

– Seksityöntekijöiden kertomuksissa toistuu usein se, että he kokevat myyvänsä itse seksin lisäksi ennen kaikkea läsnäoloa ja vuorovaikutusta, Karhumäki toteaa.

Toki motiivina voi myös olla kokeilunhalu ja halu harrastaa pelkkää seksiä ilman sitoumuksia. Joku saattaa päätyä kokeilemaan maksullista seksiä vain kokeilunhalusta. Se voi kiehtoa muun muassa siksi, että maksullisessa seksissä ei tarvitse pelätä torjutuksia tulemista, eikä tarvitse miellyttää tai pettyä.

– Joitain erityisiä seksuaalisuuteen liittyviä mieltymyksiä saatetaan kokeilla tai harrastaa säännöllisesti maksullisen seuralaisen kanssa. Syy voi olla esimerkiksi se, ettei haluta tai uskalleta toteuttaa näitä mieltymyksiä oman kumppanin kanssa. Voi myös olla, ettei kumppani suostu toisen toiveisiin, terapeutti Karhumäki kertoo.

 

Herättää vahvoja tunteita

Maksullinen seksi herättää usein vahvoja tunteita.

– Maksullisessa seksissä oma keho annetaan tavallaan toisen käyttöön maksua vastaan. Samoin tehdään esimerkiksi kohdunvuokrauksessa. Miksi toinen on paheksuttavaa ja toinen hyväksyttävää? kysyy seksuaaliterapeutti patistaen ajattelemaan.

Karhumäki toteaa, että ihanteellinen seksielämä nähdään tapahtuvan parisuhteessa, intiimin ja eroottisen rakkaussuhteen huipentumana, eikä sitä haluta ulkoistaa.

Seksuaaliterapeutti herättelee lisää:
– Mistä tyttöjen villissä Kreikan-lomassa on kyse? Miten seksiä sisältävä lomaromanssi eroaa siitä, että seksistä maksaisi rahaa?

 

Harvemmin Pretty Woman -taruja

– Seksin ostaminen ei toimituksena ole lopulta kovin paljon kummallisempaa kuin harkittu yhden yön-juttu, jonka tarkoituksena on vain saada seksiä. On kuitenkin eri asia kokea kohdanneensa seksikumppanin molemminpuolisesta, yhteisestä halusta harrastaa seksiä kuin siksi, että toinen tekee sitä maksusta, terapeutti Karhumäki pohtii.

Seksuaaliterapeutti ei kehota ketään maksullisen seksin kokeilemiseen, mutta ei toisaalta sitä kielläkään.
– Tärkeintä on tehdä tietoinen, parisuhteen sopimusten mukainen ratkaisu. Parisuhteessa elävän tulee ymmärtää riskit parisuhteen kannalta, koska ei maksullinen seksi ainakaan tuo kumppaneita lähemmäksi toisiaan, eikä se edesauta suhdevaikeuksien selvittämisessä.

Joku saattaa käyttää maksullista seksiä myös irtautuakseen epätyydyttäväksi kokemastaan parisuhteesta.

Sinkun puolestaan kannattaa ymmärtää, että maksullisen seksin käyttäminen saattaa hidastaa mahdollisten parisuhdetavoitteiden saavuttamista. Pretty Woman -elokuvan kaltaisista tuhkimotarinoista maksullisessa seksissä harvemmin on kyse.

Seksiä voi ostaa, ja maksullinen seksikin voi tuntua hyvältä ja antaa nautintoa. Rakkaussuhteen kaipuuseen se ei ole ratkaisu.

 

FAKTA!

Itseään saa myydä

Seksin ostaminen alle 18-vuotiaalta on kiellettyä, mutta seksin ostaminen toiselta aikuiselta on sallittua, mikäli ostamiseen ei liity paritusta tai ihmiskauppaa. Suomen rikoslaissa kielletyksi määritellään paritus, ihmiskauppa ja seksuaalipalveluiden ostaminen ihmiskaupan tai parituksen uhrilta.

Paritus on taloudellista hyötymistä toisen prostituutiotoiminnasta. Parituksessa kolmas osapuoli hyötyy jonkun prostituutiotoiminnasta.

Omia palveluksiaan siis saa myydä ja tällaisia seksipalveluita saa ostaa – kunhan kyse on aikuisista.
Seksuaalipalvelujen ostaminen ja maksullinen tarjoaminen yleisellä paikalla on puolestaan kielletty järjestyslaissa.

 

POHDI!

Kun maksullinen seksi kiinnostaa, kannattaa ennen kaikkea pohtia:
Mitä kaipaat?
Mihin tunteeseen tai tarpeeseen haet siitä ratkaisua?